Горските пожари в Канада не стихват: Димът от горски пожари в

...
Горските пожари в Канада не стихват: Димът от горски пожари в
Коментари Харесай

Дим покри САЩ заради горските пожари в Канада

Горските пожари в Канада не стихват: 

Димът от горски пожари в Канада токсини въздуха по Източното крайбрежие и в Средния Запад на Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес. Нездравословна мъгла покри столиците на двете страни, докара до анулация на полети и бейзболни мачове, а хората извадиха маски за лице от времето на пандемията, написа Българска телеграфна агенция.

Представители на Канада се обърнаха за помощ към други страни в битката с над 400 пожара в цялата страна, които към този момент принудиха 20 000 души да изоставен домовете си. Въздух с рискови равнища на замърсяване се популяризира в региона на Ню Йорк, централната част на щата Ню Йорк и елементи от Пенсилвания и Ню Джърси, засягайки милиони хора.

Индексът за качество на въздуха, който се мери от Агенцията за запазване на околната среда, на моменти надхвърляше 400 в градовете Сиракюз и Ню Йорк и в долината Лехи в Пенсилвания. Ниво от 50 или по-малко се смята за положително, а всичко над 300 се смята за " рисково ", разяснява АП.

Според канадските управляващи този сезон се обрисува да бъде най-лошият откъм горски пожари в историята на страната.

Дим от пожарите в Канада навлиза в Съединени американски щати още от предишния месец, само че явлението се ускори с последните пожари в Квебек, където в сряда към 100 пожара бяха отвън надзор.

Гъст пушек е обхванал центъра на столицата на Канада - Отава, както и град Торонто.

Над 950 пожарникари и различен личен състав са пристигнали от Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, а скоро се чакат още, заяви говорителка на Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Президентът на Съединени американски щати е изпратил в Канада над 600 пожарникари и съоръжение, съобщи говорителка на Белия дом.

Метеорологичната конюнктура благоприятства навлизането на дима на територията на Съединени американски щати, обясниха от Националната метеорологична работа. Очакваните дъждове през уикенда или при започване на идната седмица ще оказват помощ за изчистване на въздуха, само че по-сериозно облекчение ще пристигна след ограничение или потушаване на пожарите.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул съобщи, че един милион маски N95 ще бъдат разполагаем в държавните институции. Град Ню Йорк затвори плажовете, а кметът Ерик Адамс сподели на жителите да стоят на закрито, доколкото е допустимо. Зоологическите градини в Бронкс и Сентрал парк затвориха по-рано и вкараха животните вътре.

Федералната авиационна администрация спря някои полети за летище " Ла Гуардия " и забави полетите за " Нюарк Либърти " и " Филаделфия ", защото димът ограничи видимостта. Поради същата причина бяха забавени полети и на интернационалното летище " Дълес " край Вашингтон.

Професионалната бейзболна организация на Съединени американски щати „ Мейджър Лийг “ отсрочи мачове в Ню Йорк и Филаделфия.

Отменени бяха и други спортни прояви навън, в това число в учебните заведения в няколко щата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР